Witamina K – właściwości, o których mogłeś nie wiedzieć
Witamina K jest dobrze znana ze swojej roli w krzepnięciu krwi. Ale możesz nie wiedzieć, że nazwa ta odnosi się do grupy kilku witamin, które zapewniają korzyści zdrowotne znacznie wykraczające poza pomoc w krzepnięciu krwi. Witamina K to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach witamin, które mają podobne struktury chemiczne. Chociaż istnieje kilka różnych rodzajów witaminy K, dwa najczęściej spotykane w diecie człowieka to witamina K1 i witamina K2.
Witamina K1, nazywana również filochinonem, występuje głównie w produktach roślinnych, takich jak zielone warzywa liściaste. Stanowi około 75-90 proc. całej witaminy K spożywanej przez ludzi. Witamina K2 znajduje się w sfermentowanej żywności i produktach zwierzęcych, a także jest wytwarzana przez bakterie jelitowe. Ma kilka podtypów zwanych menachinonami (MK), które są nazywane długością ich łańcucha bocznego. Nazywane od MK-4 do MK-13.
Witamina K – właściwości
-
Kilka białek zaangażowanych w krzepnięcie krwi zależy od witaminy K. To m.in. dzięki niej nasz organizm może sam zapanować nad niewielkimi krwawieniami.
-
Witamina K aktywuje białka niezbędne do wzrostu i rozwoju kości. To właśnie dlatego jest bardzo ważnym składnikiem w okresie dziecięcym.
-
Oprócz krzepnięcia krwi i zdrowia kości, witamina K wydaje się odgrywać ważną rolę w zapobieganiu chorobom serca. Witamina K aktywuje białko, które pomaga zapobiegać odkładaniu się wapnia w tętnicach.
-
Witamina K jest istotna dla utrzymania wysokiej gęstości mineralnej kości i uniknięcia złamania biodra i osteoporozy w późniejszym wieku. Dotyczy to przede wszystkim kobiet, które są bardziej podatne na to schorzenie.
Witamina K – niedobór
Niedobór witaminy K jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia.
Niedobór witaminy K może dotyczyć ciebie, jeśli:
-
w twojej diecie występuje niewiele warzyw, a przede wszystkim zielonych warzyw liściastych, takich jak: szpinak, jarmuż, natka pietruszki czy sałata,
-
unikasz fermentowanych produktów, takich jak: sery dojrzewające,
-
jesz niewiele nabiału i mięsa,
-
unikasz oleju roślinnego i ryb,
-
zmagasz się z osteoporozą,
-
jesteś w ciąży,
-
karmisz piersią,
-
prowadzisz dietę niskotłuszczową,
-
chorujesz na mukowiscydozę,
-
przyjmujesz lub niedawno przyjmowałeś antybiotyki,
-
cierpisz na zespół złego wchłaniania.
Niedobór witaminy K daje kilka objawów. Odpowiedz na kilka pytań, by dowiedzieć się, czy masz podstawy do niepokoju:
-
Czy podejrzewasz u siebie zaburzenia krzepliwości? Po pobraniu krwi długo musisz przytrzymywać gazik w miejscu wkłucia?
-
Zdarzają ci się krwotoki z nosa bez powodu?
-
Twoje dziąsła krwawią i to nie tylko w trakcie szczotkowania zębów?
-
Masz tendencję do powstawania krwiaków i siniaków nawet przy niewielkim urazie?
-
Masz obfite miesiączki? A może trwają one bardzo długo?
-
Masz wrażenie, że twoje rany dłużej się goją?
- Twoje kości są łamliwe?
Ponieważ witamina K odgrywa ważną rolę w krzepnięciu, pierwszą oznaką niedoboru jest zwykle krwawienie. Niewyjaśnione siniaki mogą również sygnalizować, że nie przyjmujesz wystarczającej ilości witaminy K. W skrajnych przypadkach mogą wystąpić krwotoki wewnętrzne.