Witamina K – właściwości, o których mogłeś nie wiedzieć

Dodano:
Witamina K Źródło: Fotolia / ratmaner
Witamina K występuje w wielu, różnych produktach spożywczych. Nie ma się co dziwić – jest niezbędna do prawidłowej pracy całego organizmu, wzmacnia kości i usprawnia proces krzepnięcia krwi. Jej niedobór może więc mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.

Witamina K jest dobrze znana ze swojej roli w krzepnięciu krwi. Ale możesz nie wiedzieć, że nazwa ta odnosi się do grupy kilku witamin, które zapewniają korzyści zdrowotne znacznie wykraczające poza pomoc w krzepnięciu krwi. Witamina K to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach witamin, które mają podobne struktury chemiczne. Chociaż istnieje kilka różnych rodzajów witaminy K, dwa najczęściej spotykane w diecie człowieka to witamina K1 i witamina K2.

Witamina K1, nazywana również filochinonem, występuje głównie w produktach roślinnych, takich jak zielone warzywa liściaste. Stanowi około 75-90 proc. całej witaminy K spożywanej przez ludzi. Witamina K2 znajduje się w sfermentowanej żywności i produktach zwierzęcych, a także jest wytwarzana przez bakterie jelitowe. Ma kilka podtypów zwanych menachinonami (MK), które są nazywane długością ich łańcucha bocznego. Nazywane od MK-4 do MK-13.

Witamina K – właściwości

  • Kilka białek zaangażowanych w krzepnięcie krwi zależy od witaminy K. To m.in. dzięki niej nasz organizm może sam zapanować nad niewielkimi krwawieniami.
  • Witamina K aktywuje białka niezbędne do wzrostu i rozwoju kości. To właśnie dlatego jest bardzo ważnym składnikiem w okresie dziecięcym.
  • Oprócz krzepnięcia krwi i zdrowia kości, witamina K wydaje się odgrywać ważną rolę w zapobieganiu chorobom serca. Witamina K aktywuje białko, które pomaga zapobiegać odkładaniu się wapnia w tętnicach.
  • Witamina K jest istotna dla utrzymania wysokiej gęstości mineralnej kości i uniknięcia złamania biodra i osteoporozy w późniejszym wieku. Dotyczy to przede wszystkim kobiet, które są bardziej podatne na to schorzenie.

Witamina K – niedobór

Niedobór witaminy K jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

Niedobór witaminy K może dotyczyć ciebie, jeśli:

  • w twojej diecie występuje niewiele warzyw, a przede wszystkim zielonych warzyw liściastych, takich jak: szpinak, jarmuż, natka pietruszki czy sałata,
  • unikasz fermentowanych produktów, takich jak: sery dojrzewające,
  • jesz niewiele nabiału i mięsa,
  • unikasz oleju roślinnego i ryb,
  • zmagasz się z osteoporozą,
  • jesteś w ciąży,
  • karmisz piersią,
  • prowadzisz dietę niskotłuszczową,
  • chorujesz na mukowiscydozę,
  • przyjmujesz lub niedawno przyjmowałeś antybiotyki,
  • cierpisz na zespół złego wchłaniania.

Niedobór witaminy K daje kilka objawów. Odpowiedz na kilka pytań, by dowiedzieć się, czy masz podstawy do niepokoju:

  • Czy podejrzewasz u siebie zaburzenia krzepliwości? Po pobraniu krwi długo musisz przytrzymywać gazik w miejscu wkłucia?
  • Zdarzają ci się krwotoki z nosa bez powodu?
  • Twoje dziąsła krwawią i to nie tylko w trakcie szczotkowania zębów?
  • Masz tendencję do powstawania krwiaków i siniaków nawet przy niewielkim urazie?
  • Masz obfite miesiączki? A może trwają one bardzo długo?
  • Masz wrażenie, że twoje rany dłużej się goją?
  • Twoje kości są łamliwe?

Ponieważ witamina K odgrywa ważną rolę w krzepnięciu, pierwszą oznaką niedoboru jest zwykle krwawienie. Niewyjaśnione siniaki mogą również sygnalizować, że nie przyjmujesz wystarczającej ilości witaminy K. W skrajnych przypadkach mogą wystąpić krwotoki wewnętrzne.

Źródło: HealthLine/Medical News Today/Health
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...